Skandál kolem Diane 35 vede k větší informovanosti o hormonální pilulce III. generace. Pojišťovny je přestanou proplácet. 

Otázka bezpečnosti antikoncepce III. a IV. generace, jež je ve Francii stále jedno z horkých témat, spustila společenskou debatu o možnostech ochrany před početím. Deník Le Monde přinesl 9. února na toto téma rozhovor se socioložkou Michèle Ferrandovou, která vysvětluje, proč je ve Francii antikoncepční pilulka tak rozšířená a proč je třeba ji bránit i přes rizika, která představuje.

 


Antikoncepční pilulku dnes ve Francii užívá více než 55 procent žen ve věku 15 - 49 let. Skandál kolem kombinované hormonální antikoncepce Diane 35, která měla zároveň léčit akné, místo toho ale způsobila v několika případech závažná kardiovaskulární onemocnění či dokonce smrt, přiměl ženy k větší informovanosti ohledně daného tématu. Národní agentura pro kontrolu léků (ANSM) navrhla omezit předepisování hormonální pilulky 3. generace a zdravotní pojišťovny je přestanou od 31. března proplácet.

Debata ale také připomněla, že nástup antikoncepce v 60. letech přinesl sexuální revoluci a znamenal změnu v afektivním životě nejen žen, ale i mužů. “Ženy mohly rázem zabránit nechtěným početím, aniž by musely podstupovat traumatizující potrat,” připomíná socioložka. “Měly plodnost ve svých vlastních rukou. Rodily z vlastního rozhodnutí a možná s o to větším předsevzetím stát se dobrou matkou. “

Hormonální pilulka byla ve Francii schválena Neuwirthovým zákonem roku 1967. Do té doby se francouzské ženy musely řídit zákonem z roku 1920, který zakazoval nejen potraty a užívaní antikoncepce, ale i poskytování informací týkající se zabránění početí. Až od roku 1974 se začaly šířit informace ohledně antikoncepční pilulky. Bylo možné o ni informovat v médiích, či ji propagovat prostřednictvím reklamy. Velký zlom nastal ve chvíli, kdy zdravotní pojišťovny rozhodly: pilulku proplatíme, potrat nikoliv. V roce 1981 francouzské ministerstvo zdravotnictví spustilo na toto téma první národní kampaň a antikoncepce se stala “běžnou praxí”. 

Změna ve vnímání hormonální antikoncepce nastala až s epidemií AIDS na začátku osmdesátých let. Prezervativ se stal alternativou a zároveň jedinou bezpečnou ochranou proti sexuálně přenosným nemocem. I přes lehký pokles o přibližně 4-6 procent za posledních deset let, za kterým stojí nástup nových forem hormonální antikoncepce jako jsou implantáty, náplasti, vaginální prsten či jednorázová hormonální pilulka po pohlavním styku, je antikoncepční pilulka stále oblíbená - také proto, že francouzské lékařky na ni nedají dopustit. Předepisují ji bez sebemenšího zaváhání, nadále i dívkám od raného věku, preventivně, ještě před prvním pohlavním stykem. Možná proto, že řada z nich stále pamatuje tu euforii, kterou ženám antikoncepce přinesla.

Na rozdíl od anglosaských zemí v čele s Kanadou, kde pilulka naráží na odpor nejen environmentálních feministek, hormonální koncepce pro Francouzsky představuje svobodnou volbu. To vysvětluje, proč patří francouzské ženy k nejzapálenějším uživatelkám, domnívá se v deníku Le Monde Ferrandová.

 

 

Další informace:

Sporná antikoncepce Diane-35 se může v Česku dále užívat

Informace o počtu uživatelek hormonální antikoncepce v Česku